Cake
Gebruik een anti-aanbak bakvorm om de cake in te bakken.
Goed voor ongeveer 1 grote cake.
Voor de boter geldt dat er voor meer smaak ook roomboter gebruikt kan worden.
Basterdsuiker geeft een iets beter resultaat aangezien dit iets fijner van structuur is dan gewone suiker en dus beter door het beslag wordt opgenomen. Als je geen basterdsuiker in huis hebt kan gewone suiker ook prima.

De hoeveelheid is voor 1 bakblik van 25cm lengte. Voor grotere of kleinere varianten kan je alle ingrediënten vermeerderen of verminderen. Zo lang je dit voor alle ingrediënten maar gelijk doet.

Optioneel nog variatie tips voor smaken en bijvoorbeeld marmercake. (Zie rechts)Benodigdheden

 • Bakvorm (25cm)
 • Beslagkom
 • (hand)mixer
 • Pannenlikker

Ingrediënten

 • 200g cakemeel / zelfrijzend bakmeel
 • 200g (basterd)suiker
 • 200g (room)boter
 • 4 eieren
 • beetje zout
 • beetje melk (2-3 eetlepels)

Optioneel

 • Vanille (suiker)
 • Citroenrasp
 • Cacao

Voorbereiden:

Vet een bakblik in met boter en bestrooi daarna met paneermeel. Bloem kan ook, maar met paneermeel krijg je een krokanter korstje.

Beslag maken:

Snijd de boter in blokjes en stop ze in een beslagkom.

Zorg dat de boter op kamertemperatuur is, dat mixt makkelijker!

Doe de suiker erbij en klop de boter samen met de suiker luchtig.
Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe terwijl je blijft kloppen.

Nu moet het cakemeel/zelfrijzend bakmeel erbij. Als je dit in de kom strooit (al dan niet gezeefd) en gelijk begint te mixen dan kan je na afloop je keuken afnemen met een doek vanwege het stuiven.
Wat ik het handigste vind is om als het in de beslagkom zit het met de gardes van de mixer (die uit staat!!) eerst rustig door het ei/suiker/boter mengsel te roeren. Als alles dan een beetje 'nat' is dan kan je de mixer aanzetten.

Mix nu het complete beslag gedurende 5 minuten op de hoogste stand totdat het een luchtig en vooral glad beslag is. Er mogen geen klontjes meer in het mengsel zitten.
Voeg nu nog 2-3 eetlepels melk toe en mix nog een minuut op de hoogste stand.
Gebruik een pannenlikker om het beslag in de bakvorm te spatelen.

Variatietip

Voor een lekkere vanillecake kan je het merg van 1 vanillestokje door het beslag mixen. Voeg dit toe voordat je het meel toevoegt aan het beslag.

Voor citroencake kan je een citroenschil van een hele citroen door het beslag doen. Voeg dit toe aan het einde als je ook de melk toevoegt.

Het is verleidelijk om ook citroensap door het beslag te doen voor extra smaak. Echter het zure van het sap zorgt er voor voor dat de boter niet goed bindt en je cake klef wordt. Een beetje kan nog wel, 2 theelepels maximaal. Bij een hele citroen erdoor persen zal de cake niet goed rijzen en heb je veel rauw beslag in de cake zitten na het bakken.
Beter is om dan desnoods 2 citroenen te raspen en deze rasp erdoorheen te mengen.

Marmercake

Voor marmercake moet je ongeveer 2/3 van het gewone beslag in de bakvorm doen. Daarna voeg je nog 1-2 eetlepels cacao aan het beslag toen en mix je dit nog 2 minuten goed erdoorheen. Daarna spatel je ook dit in de vorm.

Verwarm de oven voor op 160-170 graden. Liefste niet op hetelucht stand, maar op conventionele warmte. Als dit niet kan dan de oven op 150 graden instellen.

Plaats het bakblik onderin de oven op de 2e richel van onderen. Plaats is net onder het midden.

Bak de cake gedurende 60-70 minuten. Na 60 minuten even kijken en met prikker in het midden prikken om te controleren of de cake gaar is. Is de prikker schoon dan is de cake gaar, zit er beslag aan, laat hem dan nog 10 minuten bakken en controleer opnieuw.

Bij hetelucht oven na 55 minuten alvast controleren met de prikker.

Als de cake gaar is dan de oven uitzetten en met de deur op een kier laten afkoelen.